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Calibration 

Leakage (Touch) Current Measuring 
Device with Integral Meter 

WG01 

Question 

Is clause 7.1 of OD-5013 applicable to Leakage (Touch) Current Measuring Device with 

Integral Meter? 

Decision 

Subclause 7.1 of OD-5013 is applicable to separate voltmeters only. 

Explanatory notes 

The reasons about above decision are listed below: 

WG1 RESPONSE: Clause 7.1 addresses external voltmeters that are connected to a 
network. 

 

1. OD-5013 distinguishes between ‘instrument’, where a meter is integral to the 
equipment and ‘network’, where a voltmeter externally connected.   

 

2. Subclause 6.1.3 (underline added) – “Leakage (touch) current instruments with integral 
meters giving readings in milli-amperes or MIUs are verified against the calibration 
curves and tables in IEC 60990 for transfer impedance”.  Equipment having an integral 
voltmeter is calibrated as a complete system.  It is not required that instruments be 
disassembled to confirm integral voltmeter response. 

 

3. Subclause 7.1 (underline added) – “When measuring the output voltage of touch 
current measurement networks the voltmeter needs to be able to measure both true 
RMS and peak voltages …….” Specification of the separate external voltmeter is 
provided. 

 

4. Clauses 8 and 9: Subclauses 8.1.2.6 and 8.1.2.7 indicate separate network and meter 
components.  Clause 9 addresses both network and meter combined in one piece of 
equipment. 

  
 
 
 


